“Natuurlijk natuurlijk!”

Een van mijn cliënten moest onverhoopt naar het ziekenhuis. Hij had last van zijn darmen. Een vaak voorkomend probleem bij ouderen. Men beweegt niet meer zo veel en vaak als vroeger, het eetgedrag wordt wat onregelmatiger, gaat toch vaak richting snoepen en wordt dus ongezonder.

Als je de darmen op een natuurlijke wijze weer stabiel en soepel werkend wilt krijgen, is het eten van veel vezels onontbeerlijk. Volgens vele bronnen zitten in dadels heel veel vezels. Dat geldt ook voor pistachenoten en kaneel. Dat heeft mij aan het denken gezet: als je dit met elkaar combineert zou je een product kunnen bedenken in de lijn van een cake. Omdat bekend is dat ouderen nostalgische smaken (zoals speculaaskruiden en kaneel) appreciëren, heb ik een recept bedacht geïnspireerd op de sticky toffee dadelcake van Rutger van den Broek (Heel Holland Bakt). Zijn sticky toffeesaus heb ik dermate aangepast dat het minder zoet is en verrijkt is met kaneel. Mijn klanten smullen van deze dadelcake. Een lekker, natuurlijk en verantwoord snoeperijtje, dat ook nog eens een positieve werking heeft op de darmen.

Zo is onze dadelcake geboren!